GLASÖGON, KONTAKTLINSER ELLER LASEROPERATION?

VAD FINNS DET FÖR ALTERNATIV FÖR ATT KORRIGERA MIN SYN?

Om din syn behöver korrigeras, kommer du att få en bra synskärpa och en bättre livskvalitet genom att välja rätt typ av synkorrigering. Din optiker kan komma att rekommendera ett eller flera av följande alternativ:

SLIPADE GLASÖGON

Slipade glasögon bygger på samma princip som kontaktlinser; de böjer ljuset och riktar om det så att det fokuseras på din näthinna så att du ser bättre. De kan korrigera närsynthet (myopi), långsynthet (hyperopi), brytningsfel (astigmatism) och åldersrelaterade problem med att fokusera på nära håll (presbyopi).

Glasögon är trendiga och populära och det finns en mängd olika stilar, material och priser att välja mellan. Din optiker kommer att testa dina ögon för att hitta rätt recept för att korrigera din syn med glasögon och hen kan också rekommendera en speciell ytbehandling för dina glasögon.

Typer av glasögonglas

  • Enkelslipade glasögon för närsynthet, långsynthet, brytningsfel eller problem med att fokusera på nära håll
  • Progressiva (även kallade flerstyrke eller multifokala) glas för presbyopi. Dessa glas låter dig se tydligt både på nära och långt håll.

Funderar du på att skaffa glasögon?

Om du planerar att skaffa glasögon är det viktigt att gå till en optiker för att göra en synundersökning och kontrollera din ögonhälsa. Det måste även säkerställas att du har rätt recept och att din syn korrigeras på ett sätt som passar dina synproblem och din livsstil. Beroende på hur din vardag ser ut, kan detta innebära att du växlar mellan att använda glasögon och kontaktlinser.

KONTAKTLINSER

Kontaktlinser böjer ljuset, precis som glasögon och riktar om det på din näthinna för att korrigera ditt synfel. Kontaktlinser placeras direkt på ögat för att korrigera din syn och de kan användas för att korrigera närsynthet (myopi), långsynthet (hyperopi), brytningsfel (astigmatism) och åldersrelaterade problem med att fokusera på nära håll (presbyopi).

Kontaktlinser hjälper dig inte bara se tydligt, de låter dig även behålla ditt naturliga utseende. För aktiva personer med synproblem är det bättre att använda kontaktlinser än glasögon, eftersom de är smidigare, mindre iögonfallande och de inte är i vägen. Du bör också ha ett par glasögon för de tillfällen då du inte vill använda kontaktlinser - de kan också användas för att ändra din look.

Vilken typ av kontaktlinser bör jag välja?

Din optiker kommer att ge dig råd om vilka kontaktlinser som är bäst för dina synproblem och din livsstil, men det finns två huvudtyper av mjuka kontaktlinser.

Endagslinser

Endagslinser kräver minimalt med underhåll. Du bara kastar dem vid slutet på dagen och sätter i ett nytt par på morgonen. De behöver inte rengöras.

Att använda nya linser varje dag är det mest bekväma och hygieniska sättet att använda kontaktlinser. Fråga din optiker om ACUVUE® MOIST eller ACUVUE® OASYS endagslinser.

Flerdagslinser för dagligt bruk

Linser som du rengör, förvarar under natten och sedan återanvänder kallas flerdagslinser för dagligt bruk. Efter att ha tagit ut linserna, rengör du dem och lämnar dem i desinficeringsvätska över natten. De är sedan redo att sättas på igen på morgonen. Linserna byts ut mot ett nytt par, vanligtvis varannan vecka eller varje månad, beroende på vilket märke din optiker rekommenderar.

Fråga din optiker om ACUVUE® Vita eller ACUVUE® OASYS flerdagslinser.

ÖGONKIRURGI MED LASER

Refraktiv ögonkirurgi med laser formar om den genomskinliga ytan på ögats framsida (hornhinnan) för att korrigera närsynthet, långsynthet eller astigmatism. Många av de som får sin syn korrigerad med laserkirurgi slipper antagligen använda glasögon eller kontaktlinser.

Funderar du på ögonkirurgi med laser?

Om du funderar på att ta hjälp av ögonkirurgi med laser bör du diskutera alla risker och potentiella biverkningar med din optiker för att säkerställa att det är ditt bästa alternativ för synkorrigering. Om du genomgår laserkirurgi bör du tala om detta för din optiker varje gång du går på kontroll, gör synundersökning eller får ögonbehandling.

BÖRJA MED KONTAKTLINSER