Skip to main content

TECKEN OCH SYMTOM PÅ PRESBYOPI

Börjar du få svårt att fokusera på nära håll i takt med att du åldras? Presbyopi påverkar våra ögons förmåga att fokusera på närliggande föremål. Detta beror på att linsen inne i ögat gradvis blir mindre flexibel, vilket kallas presbyopi.

Illustration av ett öga med presbyopi

Vad orsakar presbyopi?

Presbyopi uppstår på grund av en förändring av linsen inuti i ögat allt eftersom den blir naturligt tjockare och stelare med tiden. För att ändra vårt fokus från långt håll till nära håll och tillbaka igen, ändras formen på linsen inuti vårt öga. När linsen blir tjockare och mindre flexibel, försämras förmågan att ändra form. Det börjar oftast i fyrtioårsåldern, men för vissa kan det ske tidigare eller senare.

Video av en suddig telefon i närbild men klar syn på avstånd

Symtom på presbyopi

Vid tidig presbyopi kanske du märker att det tar längre tid att ändra fokus eller att det känns mer ansträngande. En del känner av detta mer vid skumt ljus eller om de är trötta. Symtomen, samt när du märker problemen, kommer att variera och en del kan börja få ansträngda ögon eller huvudvärk samtidigt som de får problem med att fokusera. Om du upplever detta ska du kontakta din optiker för mer information.

DIAGNOSTISERING AV PRESBYOPI

En synundersökning hos en optiker kommer att bekräfta huruvida du har presbyopi eller inte. Optikern kommer att utföra en rad synundersökningar och hälsokontroller för att bekräfta att fokuseringsproblemen beror på att du börjat utveckla presbyopi. Presbyopi tilltar med tiden, så regelbundna synundersökningar rekommenderas alltid för att få behålla en god synskärpa och ögonhälsa.

KONTAKTLINSER FÖR PRESBYOPI

1-DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL endagslinser för presbyopi

ACUVUE® multifokala kontaktlinser

BÖRJA MED KONTAKTLINSER

Få ett gratisprov* på ACUVUE® kontaktlinser idag.

*Ytterligare kostnader kan tillkomma, som till exempel kostnader för synundersökning. Kontakta din optiker för mer information.  Gäller för invånare i Sverige som är 18 år eller äldre. Ett gratisprov per person. Erbjudandet måste först godkännas av en optiker.