Det är lättare än du kanske tror att sätta på och ta ut kontaktlinserna. Det kan ta lite tid att vänja sig, men snart kommer du att hitta ditt eget sätt att göra det på utan att tänka.

HUR DU SÄTTER PÅ DINA KONTAKTLINSER I FYRA ENKLA STEG

Innan du börjar

Tvätta händerna med tvål (helst oparfymerad, antibakteriell flytande tvål), skölj sedan och torka händerna med en luddfri handduk. Det är en bra idé att alltid sätta på dina kontaktlinser i samma ordning, t.ex. på höger öga först. På så sätt blandar du inte ihop dina linser.

Kontrollera att linsen inte är ut-och-in

Det gör du genom att sätta linsen på din fingertopp och hålla upp den mot ljuset. Om kanterna är utsvängda är den ut-och-in. Om den är skålformad med en slät kant är den redo att sättas på. De flesta av ACUVUE® kontaktlinser är även märkta med 123, så det är lätt att se om de är ut-och-in. Om numren går i rätt riktning är även linsen rättvänd.

Håll ögonen öppna

Håll försiktigt i ditt övre ögonlock med din fria hand, så att du inte blinkar. Sätt linsen på en fingertopp och använd de andra fingrarna på handen som håller linsen för att dra ned ditt undre ögonlock.

Sätta på linsen

Håll handen stadig och titta upp medan du placerar linsen på ögat, släpp sedan långsamt ned ögonlocket och stäng ögat en liten stund för att låta linsen komma på plats. Upprepa med det andra ögat.

VIKTIGT: Skölj aldrig dina linser eller ditt linsetui med kranvatten.

Har du frågor om hur du sätter på dina kontaktlinser? Se Vanliga frågor nedan för mer information om hur dina linser ska kännas.

HUR DU TAR UT DINA KONTAKTLINSER I FYRA ENKLA STEG

Se till att dina händer är rena och torra

Börja med höger öga för att undvika att blanda ihop dina kontaktlinser. Titta upp och dra försiktigt ned ditt undre ögonlock med långfingret.

För försiktigt ditt pekfinger till ditt öga

Tills du nuddar den nedre kanten av linsen. Skjut sedan ned linsen till ögonvitans nedre del.

Kläm försiktigt ihop linsen

Mellan tummen och pekfingret och ta ut den. Upprepa med vänster lins.

Efter uttagningen

Kasta dina endagskontaktlinser eller rengör och desinficera dina flerdagarskontaktlinser. Obs! Skölj aldrig dina kontaktlinser eller ditt linsetui med kranvatten.

VIKTIGT: Skölj aldrig dina kontaktlinser eller ditt linsetui med kranvatten.

HANTERING AV DINA KONTAKTLINSER

Hanteringen av dina kontaktlinser blir snart en vanesak, men vi har lagt till ett par funktioner för att göra det ännu lättare.

LJUSBLÅTONADE KONTAKTLINSER

ACUVUE® kontaktlinser har en ljusblå nyans så de är lättare att se i linsetuiet eller förpackningen. Oroa dig inte, färgen syns inte när du sätter på kontaktlinserna.

KONTROLLERA KANTEN PÅ LINSEN

När du har linsen på fingret går det att avgöra om den är ut-och-in eller inte. Om den är formad som en skål med raka kanter är den redo att användas. Om kanten böjer sig utåt är den ut-och-in.

BÖRJA MED KONTAKTLINSER

Läs mer om hur du rengör och sköter dina linser ordentligt

Läs tips för nya användare och börja använda dina kontaktlinser på rätt sätt