VAD ÄR LÅNGSYNTHET?

Långsynthet eller hyperopi (kan också kallas översynthet), är ett vanligt synproblem som vanligtvis kan korrigeras med kontaktlinser eller glasögon. Om du är långsynt (hyperopisk) kan du tydligt se saker på långt håll men har svårt att fokusera på saker som är nära. När människor som är långsynta blir äldre, kan det också bli svårare att se på långt håll. Vid stark långsynthet kan det vara svårt att fokusera på föremål på alla avstånd.

Vad orsakar långsynthet?

Långsynthet inträffar när ögat är för kort från framsidan till baksidan, eller hornhinnans kurva inte har tillräcklig brytkraft för ögat. Ljuset fokuseras bakom näthinnan i stället för på den, vilket leder till suddig syn.

En del barn föds långsynta och deras syn kan korrigeras av sig självt när deras ögon utvecklas, men de bör undersökas av en optiker för att säkerställa att detta är fallet och att det inte orsakar några andra problem för barnet.

Vuxna kan också bli långsynta, framförallt när de närmar sig medelåldern. Långsynthet ska inte förväxlas med presbyopi, vilket gör det svårt att fokusera på nära håll eftersom linsen inne i ögat blir mindre flexibel med åldern och inte kan fokusera på nära avstånd.

Vilka är symtomen på långsynthet?

Långsynthet gör det svårt att se saker som är nära dig och kan störa dagliga aktiviteter, som när du läser, skriver och gör liknande uppgifter. Detta kan leda till ansträngda ögon, huvudvärk och trötthet.

Diagnostisering av långsynthet

Om du misstänker att du är långsynt, använd vårt sökverktyg för att hitta en optiker nära dig och boka en synundersökning. Undersökningen kommer att visa om du är långsynt och i så fall hur mycket, samt fastställa vilket recept du behöver för glasögon eller kontaktlinser för att korrigera detta.

ACUVUE® kontaktlinser för långsynthet

De flesta som är långsynta kan korrigera sin syn med glasögon eller kontaktlinser. Kontaktlinserna är formade för att fokusera ljuset korrekt på näthinnan och hjälpa dig se tydligt utan glasögon både på nära och på långt håll.

För kontaktlinser för långsynthet från ACUVUE® tala med din optiker om:

BÖRJA MED KONTAKTLINSER