Det finns många myter om kontaktlinser. Här reder vi ut en del av de vanligaste av dem!

Illustration av en kontaklins bakom ett öga

En kontaktlins kan försvinna bakom ögat

Detta är fysiskt omöjligt. Det finns en hinna som täcker ditt öga och är förbundet till insidan på ögonlocket, så att ingenting kan komma in bakom ditt öga; inte heller en kontaktlins.

Ett öga som tåras medan en kontaktlins närmar sig

Kontaktlinser kan repa ditt öga

Kontaktlinser kan ge upphov till problem, men det är väldigt osannolikt. De flesta problem som påverkar ögonhälsan beror på att linserna är dåligt tillpassade eller att man inte har följt optikerns rekommenderade användningsschema för linserna.

Om du upplever ett ovanligt obehag i ögonen eller får synförändringar medan du använder kontaktlinserna ska du omedelbart ta ut dem och kontakta din optiker.

Att dra ut linser ur ögat

Kontaktlinser kan fastna på ögat

Kontaktlinser kan inte fastna på ögat om du följer din optikers råd om användning, skötsel och uttagning. Kom ihåg att ta ut dina linser innan du somnar och om de känns torra kan du prova att använda några ögondroppar innan du tar ut dem.

Kontaktlinser kan ramla ut ur ögat

Ordentligt tillpassade linser bör sitta på plats. Om en lins trots allt skulle hamna fel, bör ett par blinkningar flytta tillbaka den på rätt plats. Alternativt kan du försiktigt massera ögonlocket för att hjälpa till eller tvätta händerna och flytta tillbaka linsen med ditt finger.

Kontaktlinser är obekväma

Till skillnad från en del tidiga kontaktlinser är de flesta moderna kontaktlinser tunna och mjuka, vilket gör dem mer bekväma att använda. Många är tillverkade av fuktighetsbevarande material som kan andas och låter syre strömma igenom dem.

Kontaktlinser är svåra att sköta

Endagskontaktlinser kan du helt enkelt kasta efter användningen för att sedan börja med ett nytt par nästa dag. Om du har flerdagarskontaktlinser för dagligt bruk är rengöringen idag ganska enkel med moderna vätskor, och med lite övning blir det snabbt en vanesak.

Kontaktlinser är dyrare än glasögon

Kontaktlinser har varierande kostnader precis som kostnaden för glasögon varierar beroende på vilket märke, typ av båge och lins man väljer. Den stora skillnaden ligger i ersättningskostnaden; det är betydligt billigare att ersätta en borttappad eller skadad kontaktlins än att köpa nya glasögon. När det gäller kontaktlinser styrs dina kostnader av vilken lins och vilket bytesschema (endagskontaktlinser eller flerdagarskontaktlinser) du vill ha samt hur ofta du tänker använda dem. Kom ihåg att du fortfarande behöver ett par glasögon i reserv.

Alla ögon behöver regelbundet vila en dag utan kontaktlinser, så ögonen kan "andas"

De flesta moderna, mjuka kontaktlinser är tillverkade av material som kan andas. Såvida inte din optiker har gett dig andra instruktioner bör du kunna använda dina kontaktlinser varje dag.

Kontaktlinser är dåliga för ögonen

Så länge du håller dig till det bytesschema och de rengöringsanvisningar som du har fått från din optiker och går på regelbundna kontroller, kan kontaktlinser vara ett hälsosamt alternativ för synkorrigering. Läs mer om hur du använder och tar hand om dina linser här

Man kan inte använda kontaktlinser om man har brytningsfel

Med hjälp av nya teknologier kan människor med brytningsfel använda kontaktlinser. För ACUVUE® är detta tack vare vår Eyelid Stabilised Design som hjälper till att hålla linserna på plats när du blinkar, så att du alltid har en klar och stabil synskärpa.1

Jag behöver bara läsglasögon, så kontaktlinser är inte ett alternativ för mig.

Det finns kontaktlinser som är speciellt utformade för människor med presbyopi, eller ålderssynthet. Om du behöver glasögon för att läsa tidningar, böcker eller menyer kan kontaktlinser vara ett enklare, krångelfritt alternativ, eftersom de gör att du får en bra synskärpa hela dagen.

BÖRJA MED KONTAKTLINSER

Få gratis* ACUVUE® provlinser idag

* Ytterligare kostnader kan tillkomma, som till exempel kostnader för kontaktlinsundersökning. Kontakta din optiker för mer information. Gäller för invånare i Sverige som är 18 år eller äldre. Ett gratisprov per person.

1. JJV data på fil 2020. ACUVUE® Brand Contact Lenses for ASTIGMATISM - Overall Fitting Success, Orientation Position, Rotational Stability adn Vision Performance.