Skip to main content

Det finns många myter om kontaktlinser. Här reder vi ut en del vanliga myter!

Illustration av en kontaklins bakom ett öga

En kontaktlins kan försvinna bakom ögat

Detta är fysiskt omöjligt. Det finns en hinna som täcker ditt öga och är förbundet till insidan på ögonlocket, så att ingenting kan komma in bakom ditt öga; inte heller en kontaktlins.

Ett öga som tåras medan en kontaktlins närmar sig

Kontaktlinser kan repa ditt öga

Kontaktlinser kan ge upphov till problem, men det är väldigt osannolikt. De flesta problem som påverkar ögonhälsan beror på att linserna är dåligt tillpassade eller att man inte har följt optikerns rekommenderade användningsschema för linserna.

Om du upplever ett ovanligt obehag i ögonen eller får synförändringar medan du använder kontaktlinserna ska du omedelbart ta ut dem och kontakta din optiker.

Att dra ut linser ur ögat

Kontaktlinser kan fastna på ögat

Kontaktlinser kan inte fastna på ögat om du följer din optikers råd om användning, skötsel och uttagning. Kom ihåg att ta ut dina linser innan du somnar och om de känns torra kan du prova att använda några ögondroppar innan du tar ut dem.

BÖRJA MED KONTAKTLINSER

Få ett gratisprov* på ACUVUE® kontaktlinser idag.

†Observera att avgifter för synundersökning och linsutprovning hos en optiker kan tillkomma. Gäller för invånare i Sverige som är 18 år eller äldre. Ett gratisprov per person. Erbjudandet måste först godkännas av en optiker.