Skip to main content

FÖRDELARNA MED LINSER FÖR BARN OCH TONÅRINGAR

Synkvalitet

Kontaktlinser ger ett bredare synfält jämfört med glasögon, så barn kan lättare se saker i ögonvrån.

Frihet

Linser ger barnen frihet att springa runt och delta i sport och lekar, utan att glasögonen är i vägen. Det betyder också att man inte behöver vara rädd för att glasögonen går sönder. (Obs! Inom vissa sporter rekommenderas eller krävs det att man använder skyddsglasögon)

Utseende

Kontaktlinser kan förbättra självförtroendet hos barn. I en klinisk studie, instämde 80 % av föräldrarna med att kontaktlinserna förbättrade deras barns självförtroende*.

Överkomliga kostnader

Kostnaden för kontaktlinser beror på typen av lins och hur ofta de används. En del använder linser varje dag och andra bara vid speciella tillfällen eller för vissa aktiviteter.

ÄR DE REDO?

En tonårsflicka samtalar med sin mamma

Det finns ingen minimiålder för att använda kontaktlinser.

Den viktigaste frågan är huruvida ditt barn är moget och motiverat nog att använda och sköta sina linser ordentligt, eftersom kontaktlinser kräver en mycket god hygien och skötsel. Du kan bäst avgöra hur moget ditt barn är. Om du tycker att barnet har visat sig tillräckligt ansvarsfullt hemma och i skolan, kan han/hon vara redo.

KOSTNADEN FÖR KONTAKTLINSER

Någon som tar ut pengar ur en plånbok

ÖVERKOMLIGA KOSTNADER

Till skillnad från glasögon som har en ganska hög ingångskostnad är kostnaden för kontaktlinser utspridd över tiden, beroende på hur många du köper i taget och hur ofta de används. Det är billigare att ersätta linser än att ersätta glasögon, men ditt barn måste fortfarande ha ett par glasögon i reserv.

DET ÄR LÄTT ATT BÖRJA

FORTFARANDE FRÅGOR?

Hitta svar på alla dina frågor och mer bland våra Vanliga frågor.

†Observera att avgifter för synundersökning och linsutprovning hos en optiker kan tillkomma. Gäller förinvånare i Sverige som är 18 år eller äldre. Ett gratisprov per person. Erbjudandet måste först godkännas av en optiker. Endast hos medverkande optiker.

*I en klinisk studie som undersökte användning av kontaktlinser hos tonåringar, tillfrågades tonåringar och föräldrar. Walline JJ, Jones LA, Rah MJ, et al; CLIP Study Group. Contact Lenses in Pediatric (CLIP) Study: Benefits of Contact Lens Wear for Children and Teens. Eye & Contact Lens 33(6): 317-321, 2007.