Skip to main content

TORRA ÖGON

Torra ögon, eller keratoconjunctivitis sicca, är en kronisk sjukdom som uppstår när dina ögon inte producerar tillräckligt med tårar eller tårarna avdunstar för fort.

Illustration av ett torrt, rött och ont öga

Symtom

Torra ögon kan leda till att du ser suddigt och dina ögon blir torra, svullna, röda eller vattniga. Det kan ge en stickande eller brännande känsla eller kännas som om du har fått något i ögonen.

Bild av en kvinna som ser oimponerad ut

Orsaker

Torra ögon kan ha en rad olika orsaker. Det kan vara en biverkning från vissa mediciner eller symtom på en kronisk sjukdom. Det är speciellt vanligt hos äldre människor.

Torra ögon kan oftast hanteras med god ögonhygien och smörjande ögondroppar. Symtomen kan lindras genom att anpassa din miljö. Du kan till exempel använda en luftfuktare när luften är torr. Om du tar mediciner, bör du tala med din läkare för att ta reda på om torra ögon kan vara en biverkning och om det finns några alternativa läkemedel. Om din sjukdom är allvarlig kan din optiker föreslå andra behandlingsalternativ.

BÖRJA MED KONTAKTLINSER

Få ett gratisprov* på ACUVUE® kontaktlinser idag.

*Ytterligare kostnader kan tillkomma, som till exempel kostnader för synundersökning. Kontakta din optiker för mer information.  Gäller för invånare i Sverige som är 18 år eller äldre. Ett gratisprov per person. Erbjudandet måste först godkännas av en optiker.