Skip to main content

GRÖN STARR

Grön starr är ett samlingsnamn för en grupp ögonsjukdomar som kan påverka din syn. Det finns flera riskfaktorer, men det är vanligare hos äldre personer och hos personer som har grön starr i familjen.

Illustration av ett grumligt, rött öga med grön starr

Symtom

Det är vanligt att man först inte känner av några symtom, men om det inte behandlas kan grön starr påverka ögonen och leda till permanent synförlust. Det är därför viktigt att gå på regelbundna synundersökningar, så att det kan upptäckas så tidigt som möjligt.

Bild av en mogen kvinna utomhus med en paddel

Orsaker

Grön starr uppstår när trycket inne i ögat är tillräckligt högt för att skada stukturen i den indre delen av ögat, vilket leder till nervskador. Det påverkar vanligtvis båda ögonen, men det påverkar ofta ett öga snabbare än det andra.

Skador på ögonen som orsakas av grön starr är bestående, men tidig diagnos, laserbehandling eller operation kan minimera ytterligare synförlust.

BÖRJA MED KONTAKTLINSER

Få ett gratisprov* på ACUVUE® kontaktlinser idag.

*Ytterligare kostnader kan tillkomma, som till exempel kostnader för synundersökning. Kontakta din optiker för mer information.  Gäller för invånare i Sverige som är 18 år eller äldre. Ett gratisprov per person. Erbjudandet måste först godkännas av en optiker.