Skip to main content

ÅLDERSFÖRÄNDRINGAR I GULA FLÄCKEN

Åldersförändringar i gula fläcken är en ögonsjukdom som vanligtvis utvecklas hos äldre personer. Det finns två typer av förändringar: Torra förändringar är vanligare, utvecklas gradvist och kan leda till viss synförlust. Våta förändringar utvecklas snabbare och kan leda till större synförlust. Båda typerna kan uppstå samtidigt.

Illustration av en förvrängd mobiltelefon sedd genom ett öga

Symtom

Torra förändringar leder till gradvis förlust av det centrala synfältet, förvränger det och gör det suddigt. Föremål kan se ut att ha en ovanlig storlek eller form. Det perifera synfältet (sidoseendet) brukar inte påverkas. Med våta förändringar får du ett liknande synbortfall, men det sker mycket fortare.

Bild av en mogen man som tittar på sin egen spegelbild i ett fönster

Orsaker

Åldersförändringar i gula fläcken uppstår när gula fläcken, som är den centrala delen av näthinnan, slutar att fungera effektivt.

Det finns idag inget botemedel för torra förändringar, med dagliga aktiviteter kan underlättas med god belysning, stor text och ett förstoringsglas.
Våta förändringar behandlas ibland med läkemedel eller laserkirurgi. Behandlingen förbättrar inte alltid synen, men det kan hjälpa till att förebygga ytterligare synförlust.
Man kan eventuellt bromsa åldersförändringar i gula fläcken genom att ta kosttillskott, sluta röka samt äta vissa livsmedel såsom bladgrönsaker.

BÖRJA MED KONTAKTLINSER

Få ett gratisprov* på ACUVUE® kontaktlinser idag.

*Ytterligare kostnader kan tillkomma, som till exempel kostnader för synundersökning. Kontakta din optiker för mer information.  Gäller för invånare i Sverige som är 18 år eller äldre. Ett gratisprov per person. Erbjudandet måste först godkännas av en optiker.