KAN DU SOVA MED KONTAKTLINSER?

De flesta kontaktlinsanvändare vet att man inte bör sova med kontaktlinserna på, såvida man inte använder linser som är speciellt utformade för dygnet runt bruk. Men ibland kan även den mest erfarne kontaktlinsanvändaren somna med linserna på efter en lång dag, vid en oplanerad tupplur hemma eller under en resa.

VARFÖR DU INTE BÖR SOVA MED KONTAKTLINSER

Luftens syre behövs för att hålla hornhinnan (den översta genomskinliga ytan på ögat) frisk. Moderna mjuka kontaktlinser släpper igenom tillräckligt med syre när de används under dagen, men när du sover och ögonen är stängda minskas tillgången på syre, vilket potentiellt kan orsaka problem för ögonen (såvida man inte använder linser som har utformats speciellt för dygnet runt bruk). Att somna med linserna på kan därför öka risken för komplikationer som t.ex. sår på hornhinnan, vilket kan vara mycket smärtsamt. Trots att det är väldigt ovanligt och ofta kan behandlas leder det ofta till ärrbildning, vilket kan ha långvariga effekter på din syn.

DETTA SKA DU GÖRA OM DU SOMNAR MED LINSERNA PÅ

Om du råkar ta en tupplur eller somna med linserna på, kan kontaktlinserna kännas lite torrare och svårare än vanligt att ta ut. Om du är osäker eller om det uppstått rodnad, smärta eller synstörningar eller om du inte kan ta ut kontaktlinserna, ska du omedelbart rådgöra med din optiker.

BÖRJA MED KONTAKTLINSER