SIMMA MED KONTAKTLINSER

Kontaktlinser är perfekta för en aktiv livsstil men der är viktigt att undvika att simma med kontaktlinserna på eftersom det inte rekommenderas att utsätta kontaktlinserna för vatten. Detta gäller för vattensporter och simning, men också vardagliga aktiviteter som att duscha, bada eller sitta i bubbelbad.

VARFÖR DU INTE BÖR SIMMA MED KONTAKTLINSER

Att utsätta dina kontaktlinser för vatten ökar risken för infektion från naturligt förekommande bakterier. Vatten innehåller mikroorganismer som normalt kan vara oskadliga för människor, men som i väldigt sällsynta fall kan fastna på dina kontaktlinser. Detta kan orsaka allvarliga ögonåkommor som kan leda till att hornhinnan blir infekterad. Symtomen kan exempelvis vara inflammation, rodnad, smärta, ljuskänslighet och rinnande ögon och om det inte behandlas kan det till och med leda till synförlust.

Om du använder kontaktlinser kan du enkelt hålla ögonen friska när det gäller kontakt med vatten.

Följ bara dessa enkla steg:

-      Ta ut kontaktlinserna innan du ägnar dig åt någon aktivitet som involverar vatten.

-      Se till att du tvättar och torkar händerna ordentligt innan du hanterar dina linser.

-      Använd aldrig kranvatten för att skölja dina linser eller ditt linsetui. Använd alltid en desinfektionslösning som rekommenderas av din optiker.

-      Kom ihåg att regelbundet byta linsetui enligt instruktionerna som medföljer din desinfektionslösning.

Om du använder flerdagarslinser ska du se till att rengöra dem ordentligt enligt tillverkarens anvisningar och alltid förvara dina linser i färsk desinfektionsvätska för linser.

 

 

VAD DU SKA GÖRA OM DU FÅR VATTEN PÅ DINA KONTAKTLINSER

Kom alltid ihåg att ta ut kontaktlinserna innan du ägnar dig åt någon aktivitet som involverar vatten. Om du råkar få vatten i ögonen när du har kontaktlinserna på, följ bara dessa steg:

KOM IGÅNG MED KONTAKTLINSER

1. Om du tycker om att simma eller delta i annan vattensport, rådgör med din optiker angående de aktiviteter som involverar kontakt med vatten. Att exponera kontaktlinserna för vatten kan öka risken för ögoninfektioner. Om linserna kommer i kontakt med vatten, bör du kasta dem och ersätta dem med ett nytt par.