TECKEN OCH SYMTOM PÅ PRESBYOPI

Börjar du få svårt att fokusera på nära håll i takt med att du åldras? Presbyopi påverkar våra ögons förmåga att fokusera på närliggande föremål. Detta beror på att linsen inne i ögat gradvis blir mindre flexibel, vilket kallas presbyopi.

Vad orsakar presbyopi?

Presbyopi uppstår på grund av en förändring av linsen inuti i ögat allt eftersom den blir naturligt tjockare och stelare med tiden. För att ändra vårt fokus från långt håll till nära håll och tillbaka igen, ändras formen på linsen inuti vårt öga. När linsen blir tjockare och mindre flexibel, försämras förmågan att ändra form. Det börjar oftast i fyrtioårsåldern, men för vissa kan det ske tidigare eller senare.

Symtom på presbyopi

Vid tidig presbyopi kanske du märker att det tar längre tid att ändra fokus eller att det känns mer ansträngande. En del känner av detta mer vid skumt ljus eller om de är trötta. Symtomen, samt när du märker problemen, kommer att variera och en del kan börja få ansträngda ögon eller huvudvärk samtidigt som de får problem med att fokusera. Om du upplever detta ska du kontakta din optiker för mer information.

DIAGNOSTISERING AV PRESBYOPI

En synundersökning hos en optiker kommer att bekräfta huruvida du har presbyopi eller inte. Optikern kommer att utföra en rad synundersökningar och hälsokontroller för att bekräfta att fokuseringsproblemen beror på att du börjat utveckla presbyopi. Presbyopi tilltar med tiden, så regelbundna synundersökningar rekommenderas alltid för att få behålla en god synskärpa och ögonhälsa.

KONTAKTLINSER FÖR PRESBYOPI

ACUVUE® multifokala kontaktlinser

BÖRJA MED KONTAKTLINSER

Alla ACUVUE® kontaktlinser har UV-blockering klass 1 eller klass 2 som hjälper till att skydda mot att skadlig UV-strålning tränger in i hornhinnan och in i ögat. UV-absorberande kontaktlinser ersätter INTE UV-absorberande ögonskydd som till exempel UV-absorberande skyddsglasögon eller solglasögon eftersom de inte täcker hela ögat och området omkring ögat. Du bör fortsätta använda UV-absorberande glasögon enligt de rekommendationer du fått av din optiker.