VAD ÄR NÄRSYNTHET?

Närsynthet, eller myopi, är ett vanligt synproblem som vanligtvis kan korrigeras med glasögon eller kontaktlinser. Om du är närsynt (myopisk), har du bra synskärpa när du tittar på saker som är nära, men saker som är längre bort är ur fokus eller suddiga.

Vad orsakar närsynthet?

Närsynthet uppstår vanligtvis för att ditt öga är alltför långt, mätt framifrån och bakåt, eller för att din hornhinna har för stark brytkraft i förhållande till längden på ditt öga. Ljuset fokuseras framför näthinnan, vilket gör att avlägsna föremål ser suddiga ut.

Du kan bli närsynt vid vilken ålder som helst, men det börjar vanligtvis i barndomen eller de tidiga tonåren. Du är mer benägen att bli närsynt om båda dina föräldrar är närsynta.

Att tillbringa mycket tid med att fokusera blicken på närliggande saker, som att läsa, skriva och använda handdatorer (telefoner och surfplattor) liksom datorer, kan också öka risken för att bli närsynt. Att tillbringa tid med att leka ute som barn kan minska risken för att bli närsynt. De senaste rönen** tyder på att en högre grad av naturligt ljus är nyttigt.

** Walline J, Myopia control - a review. ECL 2016; 42 (1):3-8

Vilka är symtomen på närsynthet?

Närsynthet får saker som är längre bort att verka vara ur fokus eller suddiga, vilket kan påverka din syn när du kör bil, idrottar eller försöker känna igen personer eller föremål på långt håll. Detta kan leda till ansträngda ögon, huvudvärk och trötthet.

Diagnostisering av närsynthet

Om du misstänker att du är närsynt, använd vårt sökverktyg för att hitta en optiker nära dig för att boka en synundersökning. Undersökningen kommer att visa om du är närsynt och i så fall hur mycket, samt fastställa vilket recept du behöver för glasögon eller kontaktlinser för att korrigera detta.

ACUVUE® kontaktlinser för närsynthet

De flesta som är närsynta kan korrigera sin syn med glasögon eller kontaktlinser. Kontaktlinserna är formade för att fokusera ljuset korrekt på näthinnan och hjälpa dig att se människor och föremål på långt håll utan glasögon.

För att få kontaktlinser för närsynthet från ACUVUE®, kan du prata med din optiker om:

BÖRJA MED KONTAKTLINSER