VAD ÄR ASTIGMATISM?

Brytningsfel (astigmatism) är en vanlig åkomma som kan leda till suddig eller förvrängd syn på alla avstånd. Det kan påverka människor i alla åldrar och ofta är människor med brytningsfel också närsynta eller långsynta. Nästan hälften av alla som använder synkorrigerande glasögon i Sverige har även brytningsfel.

Vad orsakar astigmatism?

Brytningsfel (astigmatism) uppstår när ögats yta (hornhinnan) eller linsen bakom den inte är rund utan oval som en rugbyboll. Detta förvränger ljuset som kommer in i ögat så att det inte kan fokuseras korrekt på näthinnan och därför blir synen suddig.

Vilka är symtomen på brytningsfel?

Brytningsfel (astigmatism) kan leda till suddig syn när du försöker fokusera på saker som är långt borta, som till exempel vägskyltar. Det kan också påverka din syn vid aktiviteter som görs på nära håll, som när du läser eller syr. Om det inte korrigeras kan brytningsfel leda till:

- Huvudvärk

- Trötthet

- Kisande

- Suddig syn

HUR VET JAG OM JAG HAR BRYTNINGSFEL (ELLER ASTIGMATISM)?

Om du misstänker att du har brytningsfel (eller astigmatism), använd verktyget ’Hitta en optiker’ för att hitta en optiker nära dig och boka en synundersökning.

Använd vårt test för brytningsfel

Medan du väntar, varför inte testa och se om du möjligtvis har brytningsfel (eller astigmatism)? Följ stegen nedan och svara på frågorna.

KORRIGERING AV BRYTNINGSFEL

KONTAKTLINSER FÖR BRYTNINGSFEL

För bra synskärpa med brytningsfel måste dina kontaktlinser hållas på plats och inte rotera eller flyttas ur fokus, även om du har en aktiv livsstil. ACUVUE® kontaktlinser för astigmatism har en unik Eyelid Stabilised Design1 - en teknologi som ser till att du alltid har en riktigt bra och stabil synskärpa under dagens lopp.

 

BÖRJA MED KONTAKTLINSER

1. JJV data på fil 2021. ACUVUE® Brand Contact Lenses for ASTIGMATISM - Overall Fitting Success, Orientation Position, Rotational Stability adn Vision Performance.