VAD ÄR ASTIGMATISM?

Brytningsfel (astigmatism) är en vanlig åkomma som kan leda till suddig eller förvrängd syn på alla avstånd. Det kan påverka människor i alla åldrar och ofta är människor med brytningsfel också närsynta eller långsynta. Nästan hälften av alla som använder synkorrigerande glasögon i Sverige har även brytningsfel.

Vad orsakar astigmatism?

Brytningsfel (astigmatism) uppstår när ögats yta (hornhinnan) eller linsen bakom den inte är rund utan oval som en rugbyboll. Detta förvränger ljuset som kommer in i ögat så att det inte kan fokuseras korrekt på näthinnan och därför blir synen suddig.

Vilka är symtomen på brytningsfel?

Brytningsfel (astigmatism) kan leda till suddig syn när du försöker fokusera på saker som är långt borta, som till exempel vägskyltar. Det kan också påverka din syn vid aktiviteter som görs på nära håll, som när du läser eller syr. Om det inte korrigeras kan brytningsfel leda till:

- Huvudvärk

- Trötthet

- Kisande

- Suddig syn

HUR VET JAG OM JAG HAR BRYTNINGSFEL?

Om du misstänker att du har brytningsfel, använd verktyget ”Hitta en optiker” för att hitta en optiker nära dig. Boka sedan en synundersökning.

Syntest för brytningsfel

Medan du väntar på att komma till optikern kan du prova följande hemma:

  1. Om du använder glasögon eller kontaktlinser, sätt på dem.
  2. Sitt cirka 35 cm från din datorskärm.
  3. Titta på diagrammet medan du täcker för ena ögat med en hand. Hur ser linjerna ut? Är alla lika tydliga och skarpa?
  4. Följ dessa steg igen för att testa det andra ögat.

Vad betyder ditt resultat?
Om du inte har brytningsfel bör alla linjer se lika skarpa och mörka ut. Du kan ha brytningsfel om några av linjerna ser skarpa och mörka ut medan andra är suddiga och ljusare. Oavsett vilket resultat du får, måste du få det bekräftat av en optiker.

KORRIGERING AV BRYTNINGSFEL

KONTAKTLINSER FÖR BRYTNINGSFEL

För bra synskärpa med brytningsfel måste dina kontaktlinser hållas på plats och inte rotera eller flyttas ur fokus, även om du har en aktiv livsstil. ACUVUE® kontaktlinser för astigmatism har en unik Eyelid Stabilised Design1 - en teknologi som ser till att du alltid har en riktigt bra och stabil synskärpa under dagens lopp.

 

BÖRJA MED KONTAKTLINSER

Få gratis* ACUVUE® provlinser idag

*Ytterligare kostnader kan tillkomma, som till exempel kostnader för kontaktlinsundersökning. Kontakta din optiker för mer information. Gäller för invånare i Sverige som är 18 år eller äldre. Ett gratisprov per person. 

1. JJV data på fil 2021. ACUVUE® Brand Contact Lenses for ASTIGMATISM - Overall Fitting Success, Orientation Position, Rotational Stability adn Vision Performance.