ÖGONALLERGIER

Ögonallergi (allergisk bindhinnekatarr) är en inflammation i ögat som orsakas av kontakt med allergiframkallande ämnen som pollen, mögel, dammkvalster eller pälsdjur.

Symtom

Röda, kliande, svullna och vattniga ögon, eventuellt även en stickande eller brännande känsla. Ögonen kan kännas grusiga, som om sand har fastnat under ögonlocken och under en tid kan du se suddigt. Dessutom kan näsan rinna eller klia och du kan få hosta eller huvudvärk.

Orsaker

Ögonallergi beror på att kroppens immunsystem förvarar sig mot ämnen som oftast inte är skadliga, men som kroppen inte känner igen. Det kallas också för att ha en överkänslighetsreaktion. Allergiframkallande ämnen, dvs. ämnen som kroppen är överkänslig mot, kommer in i ögonen vilket leder till att kroppen frisätter ämnen som kallas histaminer, som orsakar inflammation.

Identifiera och undvik kontakt med allergiframkallande ämnen. Om du använder kontaktlinser och kommer i kontakt med ämne som du vet är allergiframkallande, ska du ta ut dina linser. Det kan vara bra att använda ett ögonbad som du kan köpa på apoteket eller från din optiker, men smörjande ögondroppar kan också hjälpa. Om symtomen fortsätter ska du tala med en läkare eller din optiker om behandling; du kan behöva ett receptfritt eller receptbelagt läkemedel.

BÖRJA MED KONTAKTLINSER