Vanliga problem med ögonen

Ju tidigare ett problem upptäcks, desto bättre är chansen att behandlingen lyckas. Så för att du tidigt ska kunna upptäcka eventuella problem förklaras här de vanligaste synproblemen och de symptom som du ska hålla utkik efter.

Suddigt seende
Röda ögon
Ögonallergier
Vanliga ögonsjukdomar

 

Suddigt seende

Många får problem med synen någon gång i livet. Det är även vanligt att synen förändras när man blir äldre.

Att se suddigt – att inte kunna fokusera på föremål – kan bero på ett antal olika bekymmer:

Närsynthet (myopi)
Långsynthet (hyperopi)
Astigmatism
Ålderssynthet (presbyopi)

Dessa vanliga synproblem kan korrigeras med ACUVUE® kontaktlinser. Läs mer..

Närsynthet (myopi)

Om du är närsynt har du svårt att se föremål på långt håll. Du ser klart på nära håll, ibland bara någon eller några decimeter. Längre bort än så blir allting suddigt och ur fokus.

Läs mer om närsynthet

Långsynthet (hyperopi)

Om du är långsynt kan du se föremål tydligt på avstånd, men det är svårt eller omöjligt att fokusera på nära håll. I svåra fall krävs det konstanta ansträngningar för att fokusera på föremål på alla avstånd.

Läs mer om långsynthet

Astigmatism

Astigmatism är ett vanligt tillstånd som drabbar många människor – barn som vuxna. Om du har astigmatism ser du suddigt eller förvrängt på alla avstånd, dock i olika grad beroende på hur allvarlig astigmatismen är. Du kan samtidigt vara närsynt eller långsynt.

Läs mer om astigmatism

Ålderssynthet (presbyopi)

Ålderssynthet drabbar nästan alla. När du kommer upp i 40- eller 50-årsåldern kanske du upplever att det är svårt att fokusera på föremål på nära håll, såsom texten i böcker eller tidningar, speciellt i dåligt ljus. Om ålderssynthet inte korrigeras kan det leda till huvudvärk och trötthet i ögonen vid arbete på kort avstånd.

Läs mer om ålderssynthet

 

Röda ögon

Nästan alla får röda ögon då och då. Det är vanligen tillfälligt och inget att oroa sig för. Det kan orsakas av:

• Trötthet
• Allergier
• Att kontaktlinser bärs längre än rekommenderat
• Dålig skötsel av linserna
• Linser som inte passar
• Känslighet mot linsmaterial eller linsvätska

Om du har röda ögon kan det även tyda på att de inte får tillräckligt med syre. Alla ACUVUE® kontaktlinser har hög syregenomsläpplighet.

För att dina ögon ska hållas fräscha:

• Använd linserna endast så länge som optikern rekommenderar
• Följ rekommenderade rutiner för rengöring
• Tvätta händerna innan du hanterar dina linser
• Skydda dina linser från skada och från extrem värme och kyla

Om du har röda ögon och du upplever smärta eller synnedsättning ska du omedelbart kontakta din optiker.

 

Torra ögon

Dina ögon har naturligt ett sunt och behagligt lager fukt. Men i alltför stark värme och i luftkonditionerade rum, vid långvarig datoranvändning, rök, damm eller vind kan balansen rubbas, vilket leder till uttorkade kontaktlinser och ögon som känns torra och irriterade.

Även om dina ögon återhämtar sig på egen hand finns det några saker du kan göra för att hjälpa till:

• Prova att använda återfuktande droppar som din optiker rekommenderar
• Använd linserna endast så länge som optikern rekommenderar
• Rengör dina linser ordentligt för att minska utfällningar och andra beläggningar på linsytan
• Blinka oftare för att få ett behagligt lager fukt

 

Ögonallergier

Dina ögon är ett enkelt mål för allergiframkallande och irriterande ämnen, eftersom ögonen, liksom huden, är exponerade och känsliga.

Ögonallergier kallas även "allergisk bindhinneinflammation" och är reaktioner på allergiframkallande ämnen som finns i luften, både inomhus och utomhus, t.ex. pollen, mögel, dammkvalster samt djurpäls och djurskinn. Dessa hamnar i ögonen och orsakar bindhinneinflammation (bindhinnan är slemhinnan som täcker insidan av ögonlocket och som håller ögonlocket och ögongloben fuktiga). Ögonallergier smittar inte.

Andra irriterande ämnen som t.ex. smuts, rök, klor, och t.o.m. virus och bakterier, kan bygga på effekten av ögonallergier, eller orsaka symptom som påminner om ögonallergi även för icke-allergiker. Vissa mediciner och kosmetika kan också orsaka ögonallergisymptom.

Symptom av ögonallergier

Om dina ögon känner av ett allergiframkallande eller irriterande ämne avger kroppen ett ämne som heter histamin, som i sin tur framkallar inflammation. De vanliga symptomen av ögonallergier kommer av denna inflammation.

Bland dessa finns röda, kliande, svidande, rinnande, svullna ögon och en känsla av "grus i ögonen". Dessa symptom åtföljs ibland av rinnande eller kliande näsa, nysningar, hosta eller huvudvärk i bihålorna. Du kan även uppleva tillfälligt suddigt seende, eller att du känner dig distraherad, förströdd eller trött.

För att undvika allergiska obehag och klåda, prova 1•DAY ACUVUE® MOIST® – med nya linser varje dag undviker du en del av allt damm, pollen och andra irriterande ämnen som kan samlas när du använder samma par linser gång på gång.

 

Vanliga ögonsjukdomar

Många vanliga ögonsjukdomar kan behandlas om de upptäcks tidigt, bland annat följande sjukdomar:

Grön starr
Grå starr

Grön starr (glaukom)

Precis som bildäck har ögonen ett visst tryck inuti. Grön starr är följden av att det trycket inte kan regleras ordentligt. Då trycket inne i ögat är för högt kan skador uppkomma på de känsliga nerverna baktill i ögat. Om grön starr inte behandlas kan det leda till blindhet.

Det är ganska vanligt att den som har grön starr inte märker av några symptom, och har precis samma syn som vanligt. Det är därför viktigt att regelbundet göra synundersökningar och undersöka sig för grön starr, speciellt när man blir äldre. En årlig synundersökning hos optiker gör att man kan upptäcka grön starr och hålla ögonen friska. Eftersom grön starr i många fall är ärftligt är det särskilt viktigt att göra regelbundna synundersökningar om någon i din släkt har eller har haft grön starr.

I tidiga skeden kan grön starr enkelt behandlas med ögondroppar. I svårare fall kan det krävas laserbehandling eller operation. Nerver som redan är skadade kan inte återställas, men friska nerver kan skyddas.

Se till att göra en synundersökning om året. Boka tid hos en optiker

Grå starr

Om man har grå starr blir ögats egen lins grumlig eller oklar. Grå starr är åldersbetingat, men i vissa fall kan grå starr förekomma hos unga människor med ärftliga anlag för det.

Den som har grå starr börjar först se suddigt, ha lättare för att bli bländad och få svårare att köra bil i mörker. När detta inträffar måste ögats egen lins opereras bort och ersättas av en konstgjord lins i plast. Den här operationen är en av de vanligaste i hela världen.

UV-strålning påskyndar utvecklingen av grå starr, så det är viktigt att skydda ögonen med solglasögon och kontaktlinser med UV-skydd. Alla ACUVUE® kontaktlinser har UV-skydd* inbäddat i linsen för att skydda dina ögon året runt.

Om du märker att du börjar se suddigt, be om en synundersökning hos din optiker.

 

* Kontaktlinser med UV-skydd ersätter inte solglasögon med UV-skydd, eftersom linserna inte täcker ögonen och områdena runt ögonen helt och hållet.